ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Welkom op het Stroomplein

Stroomt het niet, dan schuurt het wel
Het glas is terug halfvol, de maat is vol
Kop eraf, stem de snaren, maak lawaai
Buikje rond, doe ze nog is vol
Jong gedaan, nog niet verleerd
Het Stroomplein stroomt open
Wees welgekoooooooooomen

Stroomplein? Een stedelijk trefpunt voor rand, kant en hoek, een podium van jong kabaal en vol gemoed, een tribune voor openbaring en sensatie.

Stroomplein is open vanaf 16u elke vrijdag en twee keer in de maand op zaterdag met optredens.

 

Stroomplein geeft het startschot voor de zomer

Na een lange coronapauze opent Onder Stroom eindelijk weer de deuren. Mensen zijn de hele zomer welkom op het Stroomplein voor livemuziek, dj’s, drankjes en lekker eten. Op het programma? Experimentele performances en verrassende muzikale keuzes, met voor ieder wat wils.

Vrijdag is de feestelijke opening van het Stroomplein met gratis optredens van de Amerikaanse percussionist NAH en de jonge beloftevolle Antwerpse rapper Shaka Shams. Zaterdag komt de bekende jazzband STUFF. de pannen van het dak spelen.

“Voor ons is dit zeker een heel mooi openingsweekend”, zegt programmator Bram van Bree. “We hebben heel lang op onze culturele honger gezeten. Eindelijk mogen we terug leuke bands boeken. Hopelijk kunnen we hiermee een moeilijke periode achter ons laten.”

Zoals we gewend zijn van Onder Stroom is het aanbod even veelzijdig als verrassend. Van Bree: “We zorgen voor een avontuurlijke mix van muziekstijlen, maar toch laagdrempelig genoeg voor de hele buurt.” De inkom is meestal gratis. “Dat is een bewuste keuze want we willen dat iedereen zich welkom voelt.”

Een tipje van de sluier? “Denk aan onder andere aan de enige echte Mauro Pawlowski,  ethio-jazz band Black Flower, StuBru-dj Bibi Seck en Antwerps hiphop-talent Luie Louis”, vertelt van Bree. “Maar we gaan ook speciale themadagen organiseren, zoals een Palestijnse dag, allemaal Waalse muziek op de Vlaamse feestdag en een dag rond de Tour De France.”

Er worden ook petanquewedstrijden, pingpongtoernooien en yoga-sessies georganiseerd. Mensen hoeven niet bang te zijn honger te lijden, want de meisjes van de Kontak kookbus zorgen voor lekker, gezond en betaalbaar eten.

De bezetters van Onder Stroom transformeren braakliggend terrein op ‘t Eilandje tot een publiek toegankelijk plein.

De leegstaande site aan de Tavernierkaai wordt het Stroomplein en creëert ruimte in de stad voor sociale en culturele stroomstoten. We bouwen een tribune en een podium waar laagdrempelige publieksactiviteiten kunnen plaatsvinden. Volkskeukens, straattheater en buurtconcerten: het kan allemaal. 

Het Stroomplein is een plek waar toevallige passanten, buurtbewoners, stadsmussen en toeristen elkaar vinden. Het inplannen van concerten en andere evenementen biedt een unieke plek voor een gevarieerd publiek om kennis te maken met lokale artiesten. 

De Kontakt kookbus zal aan een democratische prijs eten voorzien tijdens deze events. De focus ligt op lokale, biologische en vegetarische/veganistische keuken. 

Het Stroomplein is een collectieve inspanning van de bezetters van Onder Stroom. Zij hebben afgelopen maanden keihard doorgewerkt om het plein klaar te krijgen.

Ook heel wat vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken. Spot je er één in het wild? Geef ze een dankbaar elleboogje! ?

Wil jij ook meehelpen als vrijwilliger? 

☻ 2024 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree