WIL JE DAT ONDER STROOM BLIJFT BESTAAN? STEM DAN! NU! ☞ VRIJWILLIGERSWERKING ☞ MAANDELIJKS ZOMERS BUURTCONCERT OP HET STROOMPLEIN ☞ WIL JE DAT ONDER STROOM BLIJFT BESTAAN? STEM DAN! NU! ☞ VRIJWILLIGERSWERKING ☞ MAANDELIJKS ZOMERS BUURTCONCERT OP HET STROOMPLEIN ☞

Verhalen

De stroom van Atelier Bontekoe Van Put

Gepubliceerd op 01.03.19

Atelier Bontekoe Van Put is het ontwerp- en uitvoeringsatelier van Jaap Bontekoe en Jonas Van Put. Hun uitvoeringsatelier is vooral gericht op metaal, hun ontwerpstudio voornamelijk op maatmeubilair en interieur. “We balanceren een beetje tussen sculptuur en ruimtevormgeving.” Net die combo van ontwerpen en uitvoeren is de succesformule van Atelier Bontekoe Van Put. “Het mag elkaar wel echt afwisselen. We vinden het ook heel leuk om eens al ons denkwerk los te laten en 3000 gaten te boren. Dat werkt gewoon. Je krijgt dan ook terug plaats in je hoofd voor andere dingen.”

Hun beste zet tot nu toe was het bundelen van hun krachten. “Alleen kan je nooit met iemand pingpongen, dus je kan je eigen visie ook niet meer loslaten”, zegt Jaap. Ook als je grote projecten in je eentje doet, geeft dat best wel veel stress.” Daar kan Jonas zich ook in vinden. “Samen voelt het veiliger om te experimenteren, want dat is uiteindelijk wat wij doen. Je kan zottere dingen doen zonder bang te zijn dat er iets misgaat. Met twee ga je er gewoon sneller voor en twijfel je minder. Dat is ook belangrijk voor het bedrijf.”

Moest Atelier Bontekoe Van Put één verbintenis moeten aangaan met de andere bezetters van Onder Stroom, dan zou het zijn om elkaar zo vrij mogelijk te laten. “We zijn allemaal verschillende partijen die één ding wel gemeen hebben: iets moois creëren. Dat doen we allemaal vanuit verschillende visies.” Dat kan volgens Jaap iedereen ook het beste doen als die vrij gelaten wordt. “Het moeilijke is om de verschillende vrijheden met elkaar te verzoenen”, zegt Jonas. “We moeten de intersectie van ieders vrijheden gaan zoeken, dat aspect uitvergroten en samen vormgeven.”

“Het zijn heel veel ingrediënten die samen in één cocktail moeten. Moest je alle ingrediënten samenvoegen hoe ze zijn en ook volledig in hun hoedanigheid laten, dan zou je iets heel wansmakelijk krijgen. Gelukkig hebben we onze krachten gebundeld onder Onder Stroom. Onder Stroom is de perfecte bartender om alle ingrediënten goed af te meten en de cocktail van alle bezetters als een smakelijk geheel te presenteren.”

Het Onder Stroom-hoofdstuk in hun carrière zouden ze ‘Speelse Verrijking’ dopen. “Het gaat een heel belangrijk hoofdstuk worden. Wie Atelier Bontekoe Van Put nu echt is en waar we nu echt voor staan, gaat in de komende twee jaar wel grotendeels vorm krijgen.”

Zo stroomt Atelier Bontekoe Van Put

Onderstroom of onder stroom?

“In projecten lijkt onze aanpak eerder op een onderstroom dan dat hij onder stroom staat. In plaats van er strak, hard en met een hoge snelheid voor te gaan, duiken we liever wat dieper om een beter perspectief te krijgen. Daar hebben we de tijd om te zoeken, te evalueren en te onderzoeken. Ons werkproces laten we liever wat organischer vloeien.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Heel vaak wisselstroom, denk ik. Bij Atelier Bontekoe Van Put is er een constante wisselstroom van ideeën die onderling snel uitwisselen. Gelijkstroom gaat altijd op dezelfde manier, maar bij ons beweegt het meer in twee richtingen. Soms snel, soms traag. Eventueel met een derde partij erbij. Maar altijd een wisselwerking.”

Weerstand of geleiding?

“Allebei. Natuurlijk is geleiding ideaal. Maar zonder af en toe wat weerstand, zouden we niet tot geleiding komen. Het einddoel is sowieso geleiding, we vinden het vanzelfsprekend dat om daar te geraken we soms wel wat weerstand zullen moeten verduren.”

☻ 2019 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree