ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Onder Stroomt huisvestigt tal van projecten

Onder Stroom is een krachtcentrale en broedplek voor creatieve en ondernemende zielen. Genesteld in een voormalige boeienloods aan de Schelde – geprangd tussen ‘t Eilandje en Schipperskwartier. Een leegstaande ruimte wordt een autonome vrijplaats. Een artistiek en stedelijk laboratorium. Onder Stroom is een ontmoetingsplaats voor de buurt, voor kunstenaars, denkers en dromers. Met plaats voor artistieke, sociale en educatieve acties en evenementen. Hier broeden jonge makers samen of apart op nieuwe ideeën. Het resultaat is spontane kruisbestuiving en creatieve hoogspanning.

Stroomstoten: Maatschappelijke vragen krijgen een eigenzinnig, artistiek en multidisciplinair antwoord.

Onder Stroom organiseert dit voorjaar een serie Stroomstoten. Tijdens deze wilde avonden worden op thematische wijze, maatschappelijke vraagstukken belicht vanuit verschillende eigenzinnige invalshoeken en artistieke disciplines. Door middel van een wervelende programmatie vol interventies, performances en experimenten wordt een antwoord geboden op fundamentele vragen en brandende kwesties.

Deze kleurrijke livestreams vormen een onderzoeksplatform voor een frisse kijk op de werkelijkheid: een laboratorium voor verbeelding, innovatieve ideeën en andere en nieuwe gedachten. We nodigen experten en artiesten uit om samen met het publiek na te denken over dit onderwerp en brengen verschillende werelden dichter bij elkaar.

Bezetters

In onze atelierruimtes & co-work wordt er dagelijks gewerkt, gecreëerd en gedroomd. Kom meer te weten over onze bezetters.

Stroomplein: van betonnen woestijn naar kleurrijk plein voor jong en oud.

Het Stroomplein is een plek waar toevallige passanten, buurtbewoners, stadsmussen en toeristen elkaar vinden.

Wifi Gallery

In navolging van de Wrong Biennale, een wereldwijde wifi expo, claimt Onder Stroom ook zijn plek in de digitale ruimte. Onder Stroom-bezetters en creatieve studio Undefined cureert een unieke en exclusieve digitale expositieruimte. Elke artiest krijgt z’n eigen wifinetwerk en mag bepalen wat er met zijn of haar ruimte gebeurt. Artiesten die meedoen: Pieter Jennes, Troebel Neyntje, Hantrax …

Residenties

Omdat we de polyvalente binnenruimte door corona leegstond, hebben wij gekozen om lokale artiesten ruimte te geven om nieuw werk te maken, te repeteren of iets op te nemen. De volgende artiesten zijn bij ons in residentie gegaan:

  • One Frame Movement (jazzcollectief)
  • Hester Bolle (soloperformance met viool op basis van klimaatdata)
  • Elize Rausch (Elke Vanmeerschen, videomapping)
  • Bruce Creeten + Joris Vantilborgh (audiovisueel werk)
  • Carlijne Hertog + Adam Van Russell (muziektheatrale voorstelling)
  • Cedric Daalman + Space Yoga (Plane’arium)

Strobo: De combi club van Onder Stroom en Het Bos

Twee van de avontuurlijkste podia van Antwerpen sluiten elkaar in de armen. Het liefdeskind heet Strobo en verenigt alle goede eigenschappen van beide ouders.

SWEATY PALMS: PODCAST OP ONDER STROOM

Sinds 2020 maakt Sweaty Palms vanuit de oude lijnbus op de Onder Stroom-site een maandelijkse podcast om verhalen uit de Antwerpse en Belgische clubcultuur en muziekscene te belichten.

☻ 2024 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree