ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Atelier Scheldeman

Gepubliceerd op 01.03.19

Atelier Scheldeman, het geesteskind van architect Willem Coenen, balanceert zich tussen architectuur en uitvoering. “Ik was op zoek naar werk waar ik kon ontwerpen en uitvoeren tegelijk, maar dat bestond nog niet in de architectuurwereld omdat het ingaat tegen bestaande conventies.”

Bouwwerken van Atelier Scheldeman worden niet beperkt maar juist versterkt door de realiteit. Ontwerpen en uitvoeren smelten samen in een collaboratief proces op de bouwplaats. Om dat te kunnen verzekeren is een juist buikgevoel in elk project de sleutel. “Als ik mij er niet goed bij voel, dan zit het strop en kan ik er niet mee door. Hoe ver het proces ook al geëvolueerd is.”

Het advies dat hij aan zichzelf zou geven in de beginjaren van Atelier Scheldeman is om er gewoon op te vertrouwen dat het goed komt. “Ik dacht vroeger altijd dat er een speciale moment ging komen die Atelier Scheldeman zou maken tot wat het is vandaag. Nu besef ik hoe tevreden ik ben met een stabiele groei in een omgeving van mensen die deels in dezelfde richting denken. Dat ik gewoon kan doen wat ik graag doe en ook voel dat ik dat kan blijven doen, daar ben ik trots op.”

Moest Onder Stroom een hoofdstuk in zijn carrière zijn, zou het ‘Stroomversnelling’ heten. “Soms moet je uitspreken dat je iets wil ondernemen en gaan de dingen vanzelf sneller. Soms is het voldoende om het de wereld in te sturen.”

Zo stroomt Atelier Scheldeman

Onderstroom of onder stroom?

Onderstroom. Ik zie Atelier Scheldeman eerder als een dieperliggende beweging. Ik vind het belangrijk dat de dingen die ik maak niet volgens conventionele bouwmethoden zijn. Zo werk ik altijd met aanpasbare open structuren, zodat gebruikers zelf hun ei kwijt kunnen in mijn werk. Ik doe in mijn werk ook altijd voldoende onderzoek naar hoe ik dingen kan maken op een andere manier dan de meest klassieke, met als einddoel steeds een duurzame manier vinden van bouwen. Op die manier ben ik liever een dieperliggende golf onder de oppervlakte van conventies en regels.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

Tussen de twee. Ik vind het belangrijk om te weten in welke richting je wil stromen, maar wil ook niet per se blijven doorbomen in maar één richting. Ik wil mezelf wel genoeg vrijheid geven om af en toe van koers te veranderen. Zolang ik weet waar ik wil eindigen, ga ik in tussentijd graag op onderzoek uit naar andere methodes die mijn eigen manier van werken kunnen voeden.”

Weerstand of geleiding?

“Laat de dingen liever maar goed geleiden dan een heleboel weerstand. Als ik kan kiezen, liefst smooth sailing.”

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree