ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Bram van Bree

Gepubliceerd op 01.03.19

Bram Van Bree is een creatieve doe-het-zelver. “Ik ben een uit film gerolde art director. Mijn achtergrond is een filmopleiding. Daarna ben ik in grafische vormgeving gerold en heb ik ook als programmator wat expo’s en events georganiseerd. Het meest trots is Bram als alle puzzelstukjes in elkaar vallen. “Ik hou ervan om een visuele identiteit, programmatie, licht, geluid enzovoort uit te denken en dat alles in elkaar te passen. Ik ben het trotst als het allemaal samen werkt. Als ik iets creëer en je ziet dat dat werkt. Alle elementen zien samenvallen en mensen ervan zien genieten: daarvoor doe ik het.”

“Iets doen zonder ziel is het niet waard.”

Bram van Bree

Wat hij ook doet, Bram heeft het aan zichzelf beloofd om altijd de volle 100% te geven. “Doe alles met ziel. Dat kan soms zeer vermoeiend zijn omdat je natuurlijk veel van jezelf geeft. Maar achteraf ga je je daar nooit slecht over voelen. Iets doen zonder ziel, is het eigenlijk niet waard. Probeer dicht bij jezelf te blijven op creatief, emotioneel en moreel vlak. Probeer er niet van af te wijken, maar leg je er ook bij neer dat sommige systemen zijn hoe ze zijn. Ik zou mezelf wel willen aanleren dat je sommige systemen niet kan veranderen. Wat je wel kan, is dingen in gang zetten en de juiste mensen kansen geven. Er zijn genoeg mensen die goede dingen doen en het systeem proberen te veranderen van binnenuit. Laten we die steunen en mee denken hoe we de dingen beter kunnen maken in plaats van altijd tegen de bierkaai te vechten.”

Schrijnend

Als hij het geld had, zou hij binnen de muren van Onder Stroom zoveel mogelijk sociaal-culturele initiatieven organiseren. “Opvang voor vluchtelingen of iets met kansarmen. Ik vind het schrijnend om in zo’n welvarend land als België te leven en nog altijd kansarme mensen te hebben. Ik zou bijvoorbeeld kinderen die niet op vakantie kunnen gaan een kamp willen geven. Dat ze kunnen leren van alle partijen die hier zitten, van elektronica solderen tot een vogelhuisje bouwen. Niet alleen om skills te leren, maar ook om plezier te maken en vooral even niet bezig te moeten zijn met overleven.”

Het Onder Stroom-hoofdstuk is in Brams carrière een hoofdstuk waar alle elementen samenvallen. “Ik heb al veel verschillende dingen georganiseerd, ik heb met Undefined twee maanden lang de ping pong bar van de King of Pong open gehouden, wij hebben veel feesten gegeven,… De puzzelstukjes vallen wat in elkaar nu. Onder Stroom is een beetje de hoofdweg waar onze eerdere zijwegen op uitkomen.”

Zo stroomt Bram van Bree

Onderstroom of onder stroom?

“Mijn manier van werken ligt eerder tussen de twee. Ik wissel af tussen harde energie en dingen die meer van lange adem zijn. Ik hou van de energie die gegenereerd wordt door snelle dingen te doen, maar ik laat mij graag ook uitdagen door dingen die langer duren. Als ik kijk naar mezelf als persoon, is een onderstroom wel het meest passend van de twee. De connotaties daarrond sluiten meer aan bij mijn ideologie. Bottom-up, tegen de stroom in, een flow die altijd zijn weg vindt,… Ik hou ervan om te zien wat er onder de radar valt en hoe ik dat op de beste manier naar boven kan brengen.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Ik vind dat je allebei nodig hebt. Je hebt in het begin altijd wisselstroom nodig voor je gelijkstroom kan hebben. Je moet eerst genoeg van keuze kunnen veranderen. Als je dan een richting vindt dat juist voelt, moet je je daaraan proberen te houden. Vanaf dat iets werkt, moet je er bij blijven om te zien of het ook op lange termijn werkt. Hoe lang dat is, is bij verschillende dingen anders. Als je iets technisch hebt, moet je daar aan blijven werken. Als je iets ideologisch hebt, moet je even volhouden om te zien of het zou kunnen werken. Maar bij alles begin je met een wisselstroom en eindig je met een gelijkstroom.”

Weerstand of geleiding?

“Weerstand. Ik vind dat je jezelf uitdagingen moet aanmeten. Er is ook geen kans op verandering als alles geleidt. Dingen moeten in vraag gesteld worden en herbekeken worden. Als je energieën bij elkaar zet, moeten die een soort elektriciteit genereren tussen elkaar. Dat kan enkel maar door weerstand. Eens die energieën samenvloeien, mag de boel wel geleiden. Graag zelfs. Maar op creatief vlak moet er eerst weerstand zijn. Zonder weerstand is er geen energie. Zonder energie ontstaan er geen nieuwe creaties of iets interessants. Je kan nooit iets interessants creëren door enkel geleiding.”

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree