ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Cameltown

Gepubliceerd op 01.03.19

Cameltown is een collectief opgericht door Jan Beddegenoodts. “Cameltown is een soort fictieve stad waaronder ik mijn projecten verzamel, sommige die ik alleen uitvoer en sommige met veel gepassioneerde vrienden over heel de wereld.” Jan creëert voornamelijk documentairesvideoproducties en exposities. “Op het moment ben ik aan het werken aan het portretreeks van mensen die actief zijn op de grens tussen underground en revolthedonisme en activisme. We plannen een tour van screenings waarna de protagonisten ook zullen performen.”

“Cameltown als cocktail? Het proeft in het begin misschien wat raar, maar het is eigenlijk niet minder vreemd dan de melk die je elke dag drinkt.”

Jan Beddegenoodts

Toen hij pas begon, sprong Jan altijd met de kop eerst en de voeten nadien. “Ik denk dat dat ook ergens nodig is. Maar ik ben nu ook aan het werken rond een portret van Ludo Abicht, dat is een goede vriend van mij. Wij gaan vaak wandelen. Ik ben dat rustig aan het filmen, maar de hoofdmoot blijft nog wel de wandeling zelf. De film is een tool. Je creëert een concept waar je de Ludo veel moet zien. De wandeling met hem is het belangrijkste en daarom niet de film die ervan komt. Dat is wel iets wat ik de afgelopen tien jaar geleerd heb. Om het traject zelf genoeg als doel op zich te ervaren. Maar dat kreeg ik sowieso niet uitgelegd aan de Jan van tien jaar geleden. Die vloog ergens anders.”

Als Cameltown een cocktail zou zijn, is het…“iets heel kleurrijk, met veel blauwe lucht en woestijnzand. Maar met een vrij donkere Vlaamse grond diep beneden. Het is heel farout, maar ook heel dichtbij. Het proeft in het begin misschien wat raar, maar het is eigenlijk niet minder vreemd dan de melk die je elke dag drinkt. Dat is ook wat je merkt als je veel reist: iedereen zit eigenlijk met dezelfde struggles, alleen in heel andere situaties. Hoe meer dat je dat ondervindt, hoe meer dat je gelooft in verbinding. De kracht van die verbinding is ook de rode lijn doorheen mijn werk.”

Als water

Voor Onder Stroom hoopt Jan dat de plek zoveel mogelijk als water gaat zijn. “Ik wil dat Onder Stroom zoveel mogelijk vormen zal aannemen. Zo gemakkelijk als water. Als je dat in een fles steekt, wordt dat een fles. Als je dat in een emmer zet, wordt dat een emmer. Op dezelfde manier hoop ik dat zo verscheiden en divers mogelijke mensen hier kunnen samenkomen om hun ding te doen. Dat iedereen het gevoel heeft dat Onder Stroom een stukje van hen is. Ik denk dat als we iets kunnen creëren waar iedereen zich onderdeel van voelt, dat we iets heel mooi gecreëerd hebben.”

Hoe het Onder Stroom-hoofdstuk in zijn carrière zou heten? “Even rusten in onze haven in Antwerpen, vooraleer we helemaal weg gekatapulteerd worden. Een soort van tussenhalte dat ook ineens de bestemming is. Een plek voor de stilte voor de storm, maar de storm even goed toelaten.” Wat die storm zou zijn? “Dat is zoals het leven. Iedereen smijt zichzelf nu op deze ruimte. Je weet niet wat daar van zal komen of hoe het zal evolueren. Dat toelaten ook.”

ZO STROOMT CAMELTOWN

Onderstroom of onder stroom?

“Onderstroom. Ik denk dat dat meer past bij mij. Een onderstroom lijkt me ook duurzamer en meer impact te hebben. Onder stroom klinkt meer als iets wat één dag in het nieuws is. ‘Nonkel Charel is geëlektrocuteerd op zijn veld’, zoiets. Maar een onderstroom kan veel meer teweeg brengen dan dat.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Ergens tussen de twee. Je moet wel een rode draad hebben waar je altijd op kan terugvallen, een gelijkstroom. Je hebt die core wel nodig om dan alle kanten op te gaan. Het is sowieso wel een oefening in balans, waar veel mensen in de creatieve sector zich aan moeten wagen. Het blijft een zoektocht naar de juiste dosis gelijkstroom en wisselstroom. Het is een beetje jongleren.”

Weerstand of geleiding?

“De combinatie van beide. Er is altijd wel weerstand nodig voor je rustig kan geleiden. Om te proberen geleiden terwijl je weet dat er weerstand nodig is, lijkt me niet echt een duurzame of gezonde vorm. Ik ben ervan overtuigd dat het weerspannige eerst moet plaatsvinden vooraleer je dan later ergens rustig kan geleiden.”

☻ 2024 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree