ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Ellen Verbiest

Gepubliceerd op 01.03.19

Ellen Verbiest is architect en stedenbouwkundig onderzoeker. “Hetgeen wat ik vooral probeer is een gemeenschappelijke taal te vinden voor alle actoren in een stad. Een ingenieur, een stedenbouwkundige, een burger, een beleid,… die spreken allemaal verschillende talen. Door kaarten, beelden en maquettes te maken en die samen te bespreken, kan je een gelijke grond vinden. Zelfs bij complexe opdrachten. Mijn einddoel is sowieso wel verbinding. Ik probeer altijd mensen samen te brengen rond iets, of het nu een thema, een beeld, een strategie of een plan is.”

“Ik werk heel hard en zolang je dat niet onder eigen naam doet, doe je al dat harde werk altijd voor iemand anders zijn bureau.”

Sinds kort werkt Ellen onder haar eigen naam. “Vanaf het moment dat ik merkte dat ik zelf een opdracht kon vastgrijpen, heb ik dat meteen gedaan.Ik ben iemand dat heel hard wil werken en mezelf echt in iets kan vastbijten. Maar zolang je dat niet op jezelf doet, doe je al dat harde werk altijd voor iemand anders zijn bureau en bouw je weinig op.”

Toch is Ellen heel dankbaar voor haar vroegere werkervaring. “Ik heb mij daar heel hard in gesmeten. Zo heb ik veel mensen ontmoet waar ik nu nog altijd mee kan samenwerken en mij opdrachten bezorgen. Door alles van mezelf te geven in mijn eerste werkervaring, is dat allemaal beginnen rollen. Het doet deugd om te weten dat ik geen bruggen heb verbrand en er nog steeds positieve contacten aan over houd.”

Klein garnaaltje

Binnen Onder Stroom voelt Ellen zich nog wel een klein garnaaltje. “Maar ik vind het een fantastische plek om te zitten. Ik heb ook graag mensen rondom mij als ik werk. Onrechtstreeks werkt het echt om je te omringen met mensen die met coole dingen bezig zijn. Het inspireert mij om ook het beste van mezelf te geven. Ik geniet er dus enorm van om mee in die golf te zitten. Zelfs als klein garnaaltje.

Het Onder Stroom-hoofdstuk in de carrière van Ellen zou ze ‘Verkenning’ dopen. “Enerzijds omdat de onderzoeken waar ik nu aan werk verkenningsopdrachten zijn, dus heel letterlijk. Anderzijds omdat ik in mijn carrière nog echt aan het verkennen ben van wat kan en wat ik wil. Dat hoop ik hier in die twee jaar wel te ontdekken.”

Zo stroomt Ellen Verbiest

Onderstroom of onder stroom?

“Een beetje van de twee, eigenlijk. Als ik zou moeten kiezen, zou ik onder stroom kiezen. Ik merk dat stress wel belangrijk is voor mij. Ik heb af en toe wel een push nodig. Mijn manier van werken is niet één flow zoals een onderstroom, ik kan af en toe wel een stoot elektriciteit gebruiken. Maar langs de andere kant zou ik het soms ook wel liever zonder stroom hebben (lacht).”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Wisselstroom. Ik verander liever altijd van richting dan nooit. Dat hoort ook wel een beetje bij dat zoekende. Maar ik doe heel veel dingen graag. Ik heb het gevoel dat als je kiest, je verliest. Ik beperk me dus niet graag. Hoewel ik soms denk dat het beter is om dat wel te doen. Maar voorlopig werkt het gewoon beter om al mijn opties open te houden.”

Weerstand of geleiding?

“Ik heb wel graag weerstand. Weerstand daagt uit, dat werkt gewoon het beste. De dynamiek is heel anders als iedereen akkoord is met elkaar. Ik zoek altijd wel naar wat weerstand om daar iets nieuws, iets anders of iets beters uit te halen. Ik denk dat er meer uit weerstand kan komen dan uit geleiding.”

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree