ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Frederik van den Bril

Gepubliceerd op 01.03.19

Frederik Van den Bril is freelance journalist. Hij schrijft vaste rubrieken voor onder meer VICE en OpenVRT. “Ik probeer vooral voor opdrachtgevers te werken die de wereld op zijn minst een beetje beter willen maken. Of althans toch niet slechter.” Daarnaast is Frederik ook copywriter. “Niemand verdient geld met journalistiek, dus heb ik mij ook verdiept in copywriting. Ik heb ontdekt dat ik dat ook enorm graag doe.”

Zijn beste advies? Fake it ‘till you make it. “Dat is echt ongelooflijk. Geloven in jezelf en dat ook uitstralen naar potentiële klanten. De kracht daarvan mag je niet onderschatten. Het moet natuurlijk wel op iets gebaseerd zijn. Maar ik geloof wel echt dat het werkt.”

Tegendraads

Volgens Frederik is Onder Stroom in één woord tegendraads. “Ik vind dat de stad steeds meer evolueert naar yuppie-paradijs aan de Schelde. Er is hoe langer hoe minder ruimte om te experimenteren. Alles moet proper en clean zijn. Ik wil graag een plek waar er veel meer mogelijk is. Het mag niet te afgelijnd worden.”

“De stad wordt een yuppie-paradijs aan de Schelde. Er is geen ruimte om te experimenteren.”

“Onder Stroom moet ook zo laagdrempelig mogelijk zijn. Het moet een plek zijn van iedereen. Als we één verbintenis zouden moeten aangaan met zijn allen, dan is het om actief na te denken hoe we mensen kunnen betrekken die niet behoren tot de witte middenklasse.

Het Onder Stroom-hoofdstuk in zijn carrière zou de naam ‘Het Einde van het Begin’ krijgen. “Het zijn nog altijd wel de beginjaren van mijn zelfstandige carrière, maar ik merk dat alles hier stilaan wel in zijn plooi valt. Ik begin stukje bij beetje diepere connecties te maken en meer mijn eigen weg te vinden. Voor mij voelt het langzaamaan als het einde van het begin, maar nog niet het begin van een tweede fase.”

Zo stroomt Frederik van den Bril

Onderstroom of onder stroom?

“Ik sta zelf meer onder stroom dan dat ik een onderstroom ben. Dat past meer bij mijn karakter. Ik beschouw mijzelf niet als een zachte flow. Nee, bij mij moet je zijn voor de hevige spanning en kortsluiting.”

“Met Onder Stroom als geheel ben ik wel liever die dieperliggende golfbeweging. Men spreekt altijd over de Vlaamse grondstroom. Ik denk dat wij even goed een Antwerpse grondstroom vertegenwoordigen. Een soort van tegenstroom die staat voor een andere soort samenleving. Een meer inclusieve en warmere samenleving waar er nog ruimte is om te experimenteren.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Wisselstroom. Ik hou ervan om vaak van richting te veranderen. Ik vind het ook belangrijk om in je leven niet stil te staan. Het is nodig om te blijven experimenteren, te blijven proberen en te blijven zoeken. Dat is ook iets wat heel mijn carrière tot nu toe kenmerkt. Ik hecht enorm veel waarde aan nieuwe dingen proberen. Daarom wissel ik wel eens graag van koers.”

Weerstand of geleiding?

“Ik hou wel van geleiding. Ik denk dat ik op mezelf al voor genoeg weerstand zorg. Dus ik ben wel blij als de boel een beetje geleidt. Dat motiveert mij ook het meest. Wind in de zeilen en volle kracht vooruit. Maar ik ben ook vollenbak aan het leren dat weerstand mij niet per se moet blokkeren. Ik heb stilaan door dat het mij niet per se moet tegenhouden, maar dat ik dan juist nog harder op de gaspedaal moet drukken. Ik ben nog volop in het proces om te leren dat weerstand ook iets goeds kan zijn.”

☻ 2024 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree