ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Jenny Stieglitz

Gepubliceerd op 25.03.21

           

Jenny Stieglitz is een illustrator, met haar illustraties wil ze ideeën, verhalen en data vertalen naar een begrijpbare vorm. Ze werkt in opdracht van culturele- en onderzoeksinstellingen maar creëert ook vrij. Haar creativiteit uit ze via prenten, kaarten, raam- en muurtekeningen, educatieve boekjes, hoekjes in musea, illustraties bij artikelen of in tentoonstellingen, enz. 

“Ik hou ervan de kleine kantjes van mensen te tonen, vaak in details die niet meteen opvallen.”

In 2012 startte ze als zelfstandige in bijberoep, op dat moment zonder heel ver vooruit te kijken. “Dat statuut was een oplossing om mijn eerste opdrachten aan te nemen, en van daaruit groeide mijn zaak tot wat het nu is. Het voelde nooit als een grote sprong, ik ben vooral heel blij dat ik al bijna tien jaar kan doen wat ik het liefste doe.”

In haar tekeningen gaat Jenny op zoek naar de grens tussen fictie en non-fictie. “Ik observeer wat er rond mij gebeurt en dat gebruik ik in mijn werk. Mijn illustraties zijn dan op het eerste gezicht leuk en luchtig, maar kunnen tegelijk pijnlijk herkenbaar zijn. Er heeft ooit iemand mijn tekeningen omschreven als ‘spottend maar altijd vriendelijk.’”

Haar tijd bij Onder Stroom zou ze als ‘Eindelijk thuis, eindelijk niet meer thuis’ bestempelen. “Acht jaar lang rolde ik van mijn bed naar mijn bureau en was het moeilijk mijn werk en de afwas gescheiden te houden. Hier loopt mijn werk en vrije tijd door elkaar op een veel aangenamere manier. En de feedback van medebezetters is constructiever dan die van mijn kat.”

Zo stroomt Jenny Stieglitz

Onderstroom of onder stroom?

“Ik heb maar een klein vonkje nodig om geïnspireerd te raken en onder stroom te staan. Onder spanning werk ik het best. Zonder druk of prikkels van buitenaf kan ik echt een uitsteller zijn. Binnen mijn opdrachten vind ik de afwisseling interessant. Lange participatieve onderzoeksprojecten waarbij ik de stem van de onderstroom in beeld breng, afgewisseld met kleinere, creatieve opdrachten.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

Wisselstroom vind ik enorm belangrijk om geprikkeld te blijven. Ik kan uit verschillende dingen inspiratie halen en probeer steeds nieuwe dingen. Maar ik ben ook blij dat ik een herkenbare stijl heb waar ik op kan vertrouwen als experimenten mislukken.”

Weerstand of geleiding?

“Ik denk dat ik meer voor geleiding dan voor weerstand zorg. Eerder dan tegen het hele systeem in te gaan, hou ik er wel van om binnen een afgebakend kader of met een set spelregels mijn eigen weg te zoeken. Om die reden werk ik vooral toegepast.  Als er te veel vrijheid is en alles kan, dan kan er voor mij ook niets.  Maar ook in mijn vrij werk zal ik eerder voor charmante herkenbaarheid dan harde kritiek gaan.”

 

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree