ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Studio Grun

Gepubliceerd op 01.03.19

Studio Grün is tuin- en landschapsarchitect Willem Van Den Eynde. “Ik ontwerp tuinen en semi-publieke ruimtes, maar ik zorg ook voor de volledige uitvoering. Die combinatie probeer ik altijd wel te garanderen zodat ik klanten van begin tot eind kan bijstaan.” Studio Grün zou volgens Willem het beste te vergelijken zijn met een White Russian. “Je hebt sterke drank die voor een stevige basis zorgt, maar ook een laagje melk om het geheel wat zachter te maken. Daar kan ik mezelf wel in vinden. Ik sta stevig in mijn schoenen, maar probeer naar klanten zo zacht en geduldig mogelijk te zijn. Daar kruipt veel tijd in, maar dat vind ik heel belangrijk.”

“Mijn advies aan mezelf: overtuig klanten meer van je gelijk”

Willem Van Den Eynde

Hoewel, té zacht is ook niet goed. Het advies dat Willem dan ook aan zichzelf in de beginjaren van Studio Grün zou geven is om soms wat meer tegenkant te durven geven. “Af en toe moet je ingaan tegen wat mensen verwachten en niet naar alles luisteren. Klanten wat meer overtuigen van je gelijk. Dat wordt ook wel geapprecieerd, heb ik gemerkt. In de beginjaren was ik soms bang om af te wijken van datgene waarvan ik wist dat het werkte. Bij projecten begon je dan al bijna op dezelfde manier te denken als het vorige plan. Als ik daar nu aan terugdenk, had ik daar wel liever mijn harder mijn eigen stempel op gedrukt. Dat is iets wat ik de laatste jaren wel meer probeer te doen.”

Positieve invloed

Binnen Onder Stroom kijkt Willem het meeste uit naar hoe alle bezetters elkaar onrechtstreeks zullen inspireren. “Ervoor deed ik al het ontwerpen alleen thuis. Daar kon ik urenlang met iets vastzitten. Ik denk dat de aanwezigheid van de anderen niet alleen rust zal brengen, maar mijn werk ook positief zal beïnvloeden.” Vooral het ontwerp-gedeelte hoopt hij hier te versterken. “Ik ben nog heel hard verbonden aan hoe iets er praktisch uit moet zien. Ik vind het belangrijk om dicht bij die werf te blijven. Maar dat mag het ontwerpen niet minder maken. Daar wil ik mij in de komende twee jaar wel wat meer in gaan verdiepen.”

Het Onder Stroom-hoofdstuk in zijn carrière zou ‘Bevestiging’ kunnen heten. “Ik ben nu bijna vijf jaar bezig en heb in die jaren altijd het gevoel gehad dat ik nog maar pas begonnen was. De beslissing om mij aan te sluiten bij Onder Stroom is een soort bewuste bevestiging van de richting die ik wil uitgaan.”

Zo stroomt Studio Grün

Onderstroom of onder stroom?

“Ik denk een onderstroom. Een dieperliggende golf is meer van toepassing bij mijn werkproces dan stroomstoten. Dat komt voornamelijk omdat veel van mijn projecten voor klanten een belangrijke stap in hun leven zijn, één waar ze ook veel geld aan geven. Dus ik vind het wel belangrijk om daar een geleidelijk proces van te maken. Ik steek daar graag genoeg tijd in zodat mensen zich er goed bij voelen en het resultaat ook is wat ze op voorhand verwachtten. Daarom is mijn werkproces dus eerder een diepe en duurzame golf waar alle partijen op kunnen meestromen dan korte en snelle stroomstoten die moeten choqueren.”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Goh. Projectmatig moet je, zeker met de dingen waar wij bezig mee zijn, al eens wat andere invalshoeken op iets laten schijnen. Maar op gebied van Studio Grün in zijn geheel, ben ik liever wel een gelijkstroom. Het moet voor mensen duidelijk zijn wat ik doe. Je moet wel een duidelijk beeld vormen van uw firma. Maar langs de andere kant vind ik het ook belangrijk om altijd anders naar de dingen te kijken. Ik heb ook altijd een ander perceel voor mij, dat is nooit hetzelfde. Het is altijd opnieuw een proces, dat wisselt altijd. Dus voor Studio Grün in het geheel heb ik liever gelijkstroom, maar per project mag er zeker een stevige dosis wisselstroom zijn.”

Weerstand of geleiding?

Weerstand. Wat uitdagingen af en toe mag wel. Dat vind ik wel. Je kan ook alleen maar iets bereiken met een beetje weerstand. Dat merk ik bij mijn projecten. Elk project is anders, dus dat brengt automatisch wat weerstand met zich mee. Dat is goed, want zonder weerstand val je toch altijd op dezelfde dingen terug. Je mag ook wat weerstand krijgen van klanten zelf. Dat maakt je ook gewoon alleen maar sterker. Dat motiveert me ook. Als iets tegenvalt, hoeft mij dat niet per se te blokkeren. Ik haal er de punten uit waar ik van kan leren en daar ga ik mee verder. Op lange termijn haal ik er dus meer uit dan wanneer alles goed gaat.”

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree