ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞ ONDER STROOM IS EEN KRACHTCENTRALE EN BROEDPLEK VOOR CREATIEVE EN ONDERNEMENDE ZIELEN ☞

Verhalen

De stroom van Vera Otte

Gepubliceerd op 14.04.21

           

Sinds begin 2020 werkt Vera Otte als projectleider bij Onder Stroom. Als halftijdse medewerker stimuleert ze nieuwe initiatieven en ideeën. Ze is ook brugfiguur tussen de bezetters, residenten, vrijwilligers, initiatiefnemers en externe partners.

Vera werkte zes jaar als productieleider in de Nederlandse muziekindustrie en culturele sector. In 2017 trok ze naar Antwerpen voor de masteropleiding Cultuurmanagement. Zo belandde ze uiteindelijk bij Onder Stroom. 

“Ik denk graag ontwikkelingsgericht na over het collectieve, maar evenzeer over het parcours van individuele kunstenaars en artiesten. Ik krijg veel energie door Onder Stroom verder open te stellen voor dwarsdenkende makers en vooruitstrevende doeners.” 

Ze is een creatieve vooruitdenker en vertaalt artistieke ideeën in projecten of podiumproducties. Daarnaast legt ze graag de verbindingen tussen de structurele werking van Onder Stroom en de ontwikkelingen in het kunstenveld.

“Onder Stroom is niet puur een fysieke plek, maar ook een mentale ruimte die functioneert als een soort transformatorhuis. Het is een haven van autonomie, verrassing en experiment met veel witruimte. Een plek die aan niemand maar tegelijkertijd aan iedereen toebehoort.”

Zo stroomt Vera Otte

Onderstroom of onder stroom?

“Dat is wisselend. Ik ben een kameleon die beweegt op een eigen stroompje of mee op de golf van anderen. Ik sta graag onder stroom door een gedeeld enthousiasme maar ken ook mijn stroompieken. Daarnaast vind ik het ook heel boeiend om van alle verschillende disciplines die hier gehuisvest zijn, kleine stukjes mee te pikken. Zo volg ik een cursus meubelstofferen bij medebezetter Aline Veelaert. Binnen Onder Stroom probeer ik vooral de onderstroom te bewaken en vanuit het ‘samen onder stroom staan’ te zoeken naar iets duurzaams. Een soort groene energie.”

Weerstand of geleiding?

“Ik denk dat we als bezetterscollectief veel geleiden, vooral op artistiek vlak. Maar door weerstand schuurt het en worden ideeën met elkaar geconfronteerd. Enkel geleiding deugt niet en daagt niet uit. Ik heb liever een beetje weerstand zodat vanuit die energie een nieuw startpunt kan ontstaan: alsof je de hoofdschakelaar terug aanzet. Op dat punt zorgt geleiding voor een stroomversnelling. Actie-reactie-reactie-reactie. Dan besef je hoe hard je als groep kunt geleiden, dat inspireert en motiveert enorm!”

Gelijkstroom of wisselstroom?

“Mijn avonturierschap zit meer in de gelijkstroom, de manier waarop ik wilde ideeën en lange termijn koppel. Wat ik graag doe is zoeken waar ruis is en ruimte creëren voor vindingrijkheid, improvisatie en ontwikkeling. Gelijkstroom zorgt voor een constante waardoor ik de diepte in kan gaan. Maar ik ben absoluut een geluksvogel om te mogen spelen met de frisse blikken en verse energie van andere golvenmakers.”

☻ 2023 - Een Onder Stroom samenwerking: Elsa MüllerUndefinedBram van Bree